Trauman är en del av livet – de flesta av oss drabbas någon gång av händelser som är svåra att uthärda. En del drabbas hårdare än andra. Krig, diskriminering, tortyr, flykt, övergrepp och svåra uppväxtförhållanden gör att trauma under perioder kan bli en del av vardagen. De allra flesta återhämtar sig efter hand, även från de allra svåraste upplevelser, men för en del etsar sig minnen och tankar fast och blir till livslångt lidande och i värsta fall psykisk ohälsa. Psykolog Hanna Dimbodius kommer att tala om de psykologiska mekanismerna bakom trauma, traumatisering och tillfrisknande. Frågor som kommer att diskuteras är bl.a.

  • Hur kommer det sig att en del människor lättare kommer över svåra händelser än andra?
  • Vad kan vi själva göra för att underlätta vår egen återhämtning efter svåra upplevelser?
  • Hur kan vi hjälpa människor i vår närhet som lider av sviterna efter trauman?
  • När är det dags att söka professionell hjälp och vart vänder en sig då?
  • Vad är Posttraumatiskt Stressyndrom och vilka behandlingsmetoder finns?
  • Vad är det som gör behandlingsmetoderna effektiva?
  • Om jag vill utbilda mig på traumaområdet, vilka vägar finns det då att gå?

 

Under föreläsningen varvas den senaste psykologiska forskningen med praktiska exempel och erfarenheter ur verkliga livet. I pausen och efteråt finns Hanna Dimbodius tillgänglig för att svara på frågor.

 

ptsd_hanna_dimbodius.pngOm föreläsaren

Hanna Dimbodius är leg psykolog och driver KriTra Kris- och Traumapsykologi. Hon är certifierad handledare och utbildare i Prolonged Exposure Therapy for PTSD (PE). Hon är en uppskattad föreläsare som vid sidan av sitt patientarbete handleder och utbildar på traumaområdet bland annat vid Karolinska Institutet, Göteborgs Universitet och hos Sverigehälsan. Hanna är också engagerad i den ideella föreningen Psykologer utan gränser och arbetar för närvarande i samarbetsprojekt med organisationer i Etiopien, Gambia och DR Kongo.

>> Sverigehälsans utbildning i Trauma och Posttraumatiskt Stressyndrom

Datum/Tid
tor 2019-10-10
10:00 - 12:00

Plats
Sverigehälsan, Nils Forsbergs plats 3
217 54 Malmö
Sverige

 

Boka din plats här

Detta evenemang är fullbokat.