Vi hade nyligen besök av Monica Buitenhuis, Maria Boeryd och Lotta Andersson. Tre Diplomerade Avspännings- och Stresspedagoger. I våras blev de klara med Sverigehälsans utbildning Diplomerad Avspännings- och Stresspedagog med kognitiv inriktning. De kom för att ge de nuvarande utbildningsdeltagarna inspiration och råd inför framtiden som Avspännings- och Stresspedagoger. Vad finns det för möjligheter efter utbildningens slut?

Vår utbildning är en fristående 1-årig yrkesutbildning där vi blandar en stor del upplevelsebaserad inlärning med föreläsningar och teori. Utbildningen är på halvdistans med tre heldagar i månaden på skolan – vi har elever från hela Sverige men utbildningsdagarna är i Stockholm och Malmö. Du kan läsa mer om utbildningen Diplomerad Avspännings- och Stresspedagog med kognitiv inriktning >>här<<.

En avspännings- och stresspedagog kan arbeta både som extern konsult och som intern resursperson i alla möjliga slags verksamheter. Du kommer lära människor att hantera stressande situationer i vardagen, att stärka sin stresstålighet och skapa förutsättningar för bättre hälsa och jobba förebyggande mot stress. Många väljer också att starta eget som stresscoach och ger samtalsstöd och andra hälsofrämjande insatser kopplat till stresshantering och avslappning. Monica, Maria och Lotta har alla tre valt att bli externa konsulter i olika former och precis startat sina resor som egenföretagare.

Diplomerad avspännings- och stresspedagoger

Monica Buitenhuis, Lotta Andersson och Maria Boeryd som blev Diplomerade Avspännings- och Stresspedagoger tidigare i år (2019).

Monica har under sommaren efter examen startat företaget Moboost. Innan arbetade hon i träningsbranschen med olika typer av coaching och senast på träningsstudio. Hon hade en uppfattning om att kvinnor ofta vill väldigt mycket och utöver det stressar väldigt mycket. Hon ville hitta ett sett att kombinera sina tidigare erfarenheter av mental träning och som träningscoach och hjälpa just kvinnor med hälsofrämjande livsstilsförändring. Hon kollade runt på utbildningar och jämförde och valde till sist utbildningen till Avspännings- och stresspedagog för att hon ville få en djupare helhetsförståelse för hur stress och avspänning påverkar hälsan och också verktyg att arbeta med. Efter halva utbildningen sa hon upp sig från sitt dåvarande jobb för att satsa helhjärtat på utbildningen och sitt framtida egna projekt.

Du kan arbeta samtidigt som du studerar – vi rekommenderar att du jobbar på högst 50% för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Vissa arbetar givetvis mer och upplever att det fungerar.

Hon har nu startat eget och arbetar med att hjälpa människor tillbaka till en stressfri tillvaro. Just nu jobbar hon på ett projekt tillsammans med en barnmorska. Det handlar om stresshantering och hälsa för kvinnor i klimakteriet. Där kunde Monicas och barnmorskekollegan kunskaper komplettera varandra på ett fantastiskt sätt för att jobba med just den gruppen. Hon berättar vidare om saker som är bra att tänka på när man börjar som egenföretagare. Vilka Maria och Lotta instämmer på samtliga punkter. Vissa saker hade de själva inte ens tänkt på innan de startade…

  • Ta hjälp av andra om du kan med sådant som du själv skulle behöva lägga ner onödigt mycket tid på. Det kan vara ditt företags hemsida till exempel. Annars kan det sluta med att du lägger otroligt mycket tid och att det i slutändan blir dyrare än att köpa tjänsten från någon annan. Du kanske till och med känner någon som skulle kunna hjälpa dig!
  • Det kan bli väldigt ensamt som egenföretagare. Speciellt i början när man håller på med allt förarbete och kanske inte kommit igång med klienter eller uppdrag ännu. Då gäller det att socialisera sig på andra sätt, ta sig ut på lunchen eller jobba på platser där det finns andra människor runt omkring.
  • Man kan gå på företagsevenemang och mingel för att nätverka och träffa andra företagare och eventuella kunder.
  • Man har bra och dåliga dagar. Ibland kan det kännas som att man inte får någonting gjort och att man borde lägga ner men det följs ofta av dagar där det känns helt tvärt om. Det är som livet, det går upp och ner. Ge inte upp och tillåt dig själv ha ”dåliga” dagar.
  • Samarbeta – ta hjälp och komplettera uppdrag med varandras kunskaper och lär av varandra. Det kommer man långt på! Om du går vår utbildning får du ovärderliga kontakter i form av klasskamrater – kom på idéer och planera projekt tillsammans!
  • Gå igenom anteckningar från utbildningar och föreläsningar du vart på och påminn dig själv om allt du lärt dig. Kategorisera kunskapen på ditt eget sätt och gör ett system av alla verktyg och kunskap du vill använda. Går du utbildningen får du en bred kompetens inom allt från massage till komplementärmedicin, mental träning, mindfulness och samtalsmetodik.

Maria var utbildad lärare och pedagog innan hon började utbildningen på Sverigehälsan. Idag är hon det inom det nya området – stresshantering. Hennes intresse väcktes när hon deltog i studiecirklar om stress när hon arbetade som lärare. När hon efter vår utbildning valde att starta eget fick hon mycket stöd från Nyföretagarcentrum. Där har hon haft en mentor som hon träffat tre gånger som gett henne stöd och handledning i uppstarten av företaget. Nu ska hon snart hålla en grundkurs i stresshantering i Jönköping med start den 13 januari. Hon har hittills också gjort massagebehandlingar och hållit föreläsningar för ett stort antal människor. Hon berättar hur viktigt det varit jobba på sitt självledarskap. Att planera och leda sig själv och arbetet eftersom att du är både chef och anställd. Hennes företag heter Maria Boeryd Pedagog AB.

Maria, Lotta och Monica tillsammans med de andra deltagarna på avslutningsdagen

Lotta har tidigare jobbat i köksbranschen i 18 år. Hon drev eget företag och jobbat 60-70 timmar i veckan. Det fungerade inte längre så hon sålde företaget och ett tag gjorde hon ingenting – det var det hon behövde och kunde göra just då. Hon åkte till Indien flera gånger om och började intressera sig för ayurveda, en form av indisk läkekonst. Det slutade med att hon utbildade sig inom ayurveda. Hon var utmattad och försökte hitta en livsstil som för att börja njuta av livet. Hon gick ytterligare några utbildningar som gav henne mycket personlig utveckling. Hon hade inte längre ett mål eller syfte med det hon gjorde utan gjorde istället det hon ville och trodde hon behövde i stunden. Hon började instruera grupper i MediYoga (medicinsk yoga) som sysselsättning efter att ha blivit tillfrågad av en instruktör på stället hon själv brukade gå till på pass. Allt eftersom började hon dock tänka i banorna; ”vad ska jag göra nu?”. Det vill säga ”vad ska jag jobba med?” Folk runt omkring undrade såklart också. Hon skrev in sig på arbetsförmedlingen och fick komma dit och träffa en handläggare och berättade att hon ville jobba hälsofrämjande med människor. Handläggaren slussade Lotta vidare till kommunen och en handläggare där och till en början var hon lite skeptisk. Men väl där möttes hon av en otroligt hjälpsam ung man som tipsade om Sverigehälsan.

Hon har efter utbildningen startat upp sitt tidigare företag under ett nytt namn, LA Unique och planerar för fullt för olika uppdrag. Namnet kom till då hon alltid velat vara unik men inte känt att var det. Nu har hon insett att varje människa är unik på sitt sätt. Hon har mycket idéer men tar en sak i taget. Hellre långsamt än för snabbt och försöker leva som hon lär. Nu planerar hon kurser för januari/februari på Folkuniversitetet i Helsingborg, Balansera din stress kallar hon dem.

 

De avslutade med orden…

”Vi måste leva som vi lär! Våra föreläsningar, samtal och andra uppdrag går ju ut på att hantera stress och hjälpa människor till avspänning. Då får man inte glömma bort sig själv och sin egen återhämtning från stress.”

 

Tack för att ni kom och delade med er!

 

Utbilda dig till Diplomerad Avspännings- och Stresspedagog med kognitiv inriktning genom Sverigehälsan

 

Några bra hemsidor för dig som också vill starta eget!

Nyföretagarcentrum

Verksamt.se

Arbetsförmedlingens starta eget -sidor

Kroppsterapeuternas yrkesförbund