Alexandra Petersson Sverigehälsans kostrådgivarutbildning

Vad lär man sig på kostrådgivarutbildningen?

Vad innebär det att jobba som kostrådgivare?

Varför ska man välja att studera på Sverigehälsan?

Alexandra Petersson

Kontakt
alexandra.petersson@sverigehalsan.se

Alexandra Petersson

Alexandra är nutritionist och lärare på Sverigehälsans utbildning till Diplomerad Kostrådgivare.

Vad lär man sig på Sverigehälsans kostrådgivarutbildning?

– Massor! Utbildningen bygger på vetenskaplig forskning och går igenom näringslärans grunder vad gäller kalorier, kolhydrater, fett, protein, vitaminer, mineraler. Vi tittar på kostupplägg för olika målgrupper/allergier/intoleranser och man får även lära sig att näringsberäkna och analysera sin egen och andras kostdagbok via ett avancerat kostdataprogram. En central del i utbildningen är även beteendet bakom våra matvanor och hur man kan få en person att förbättra sin kosthållning på lång sikt.

Vad innebär det att jobba som kostrådgivare?

– En kostrådgivare hjälper andra människor att förbättra sina matvanor i syfte att må eller prestera bättre. Forskning pekar på att flera olika typer av kostupplägg är bra för hälsan men den största utmaningen för många är följsamheten – här spelar kostrådgivaren en viktig roll genom att coacha, stötta och motivera. En kostrådgivare kan jobba med individuell kostrådgivning på egen mottagning eller ett företag, gym eller annan hälsoanläggning. Man kan även ge kostråd på gruppnivå och hålla inspirationsföreläsningar inom t ex företagshälsovården eller kommunen. Att utbilda sig till kostrådgivare kan även vara ett bra komplement inom andra yrkeskategorier som t ex sjuksköterska, kock, psykolog, personlig tränare, Human Resources.

Varför ska man välja att studera på Sverigehälsan?

– Vi försöker hela tiden hålla oss ”nära klienten”. Det är så klart viktigt att man efter utbildningen ska känna sig trygg rent faktamässigt vad gäller näringsläran men den måste kunna tillämpas på en praktisk nivå för att kunna nå fram till de personer man jobbar med. Det är inte så svårt att läsa sig till vad kolhydrater har för funktion i kroppen men att på ett tydligt och vetenskapligt förankrat sätt besvara frågor om vilka mängder som behövs, om socker verkligen är ett gift eller varför det är så svårt att skippa godis när man så gärna vill är lite svårare. Vi tar upp den här typen av frågor! Genom gruppdiskussioner, fördjupningsarbeten och olika klientfall blir man väl förberedd inför jobbet som kostrådgivare. Efter genomförd och godkänd utbildning får man ett diplom som är kvalitetssäkrat och godkänt av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Vad är det bästa med att undervisa på kostrådgivarutbildningen?

– Kursdeltagarna! Jag har jobbat med kostrådgivning i snart tjugo år och som lärare i tio men inför varje termin är jag lika pirrig och förväntansfull som våra deltagare. Jag älskar det här ämnet och brinner för att dela med mig av de kunskaper och erfarenheter jag har som nutritionist. Även jag lär mig nya saker varje termin och genom gemensamt lärande är klassrummet en utvecklande plats för både lärare och kursdeltagare!

 

Läs mer om kostrådgivarutbildningen här!